2013. január 7., hétfő

Számolórúd játék

Ezt is biztosan mindenki ismeri még a saját iskolás éveiből. De otthoni készségfejlesztésre is kiválóan alkalmas. 




Amíg kisebb volt Örs, sokszor rakosgatta cél nélkül. Különböző formákat, piramisokat stb. épített belőlük. De megfigyelhető volt, hogy mind síkban, mind térben próbálja nagyság rendbe állítani a rudakat, minden előzetes instrukció, ráhatás nélkül. Ma már persze "komolyabban"játszunk vele.


Csoportosítottuk méret szerint. Majd a megfelelő számmal is elláttuk (direkt csak 10-ig haladtunk.).



Majd lapon is elhelyeztük a rudakat.





Majd megpróbáltuk az elemeket más rudakkal helyettesíteni.Hányféle megoldás létezik? Hol van több lehetőség? A rövidebb vagy a hosszabb rudaknál? Számosítsuk! Tehát a sárga rúd 5-öt ér. Ez kirakható 5 db fehér kockával, mert a fehér kocka 1-et ér. Tehát: 1 +1 + 1 + 1 + 1= 5.





Most következett a csalafintaság:-))) Nem hiszem el, bizonyítsd, hogy az 5 db fehér kocka (vagyis az 1 +1 +...= 5 ) egyenlő az 1db sárga rúddal! (Először az ujján mutatta, hogy kinyit egyesével 5-öt, akkor 5 ujja van nyitva:-))) Ez igaz, de ez még nem bizonyítja, hogy a sárga rúd, pont 5 fehér kockának felel meg. És ekkor felpakolta a fehér kockákat a sárga tetejére:-))) - Na látod, mondtam, hogy igazam van!)

Ezzel a játékos módszerrel könnyedén rávezethetők a gyerekek arra, hogy a számok felbonthatók más számokra.Az iskolában az összeadás tanulásakor hasznukra lehet.





Nincsenek megjegyzések: