2012. november 14., szerda

Városépítő játék

Végy egy építeni bármikor, bármilyen körülmények között képes hatévest, egy óriási kupac különböző méretű gyufaszálat, két dobókockát, egy marék fagombot, két papírlapot és már kezdődhet is a városépítő verseny. Először elkészítettem a tervrajzokat (ezt természetesen a gyermekkel együtt is létre lehet hozni, legközelebb mi is így teszünk)addig Örs szétválogatta a gyufaszálakat méret szerint. Három kupacot képzett. Ebből most mi csak a legrövidebb és a leghosszabb szálú gyufákat használtuk fel.











Kiegészítettük még a készletünket egy kupac fa gombbal is.
 
 
A játék lényege, hogy a tervrajz alapján mindenkinek fel kell építenie a saját városát akinek ez elsőnek sikerül az nyer! A tervrajzon nálunk a következők voltak: bokor, fa odúval, tó, út, közlekedési lámpa, kis ház, közepes ház, nagy ház, templom, autó.





Mindegyik rajz mellett feltüntettük, mire van szükség a felépítéséhez.Fa= 9 kicsi gyufaszál + 1 gomb. Autó= 6 kicsi gyufaszál + 1 nagy gyufaszál + 2 gomb. Aztán felváltva dobtunk a dobókockákkal. Aki 1-est dobott felvehetett egy gombot (vagy egy kicsi gyufaszálat), aki 6-ost egy hosszú gyufaszálat (vagy hat kicsit). A többi dobás értéknél, annyi kicsi gyufaszálat. ( Ha mindkét kocka 6-ost mutatott lehetett választani 2 nagy vagy 1 nagy + 6 kicsi vagy 12 kicsi gyufaszál között, attól függően, hogy a játékosnak mire van szüksége.






Nagyobb, stratégiai játékokban már otthonosan mozgó gyerekeknél kombinálhatjuk is pl. 1 nagy gyufaszál kiváltható 2 kicsivel, illetve fordítva stb. vagy a játékosok cserélhetik is egy előre megállapodott szabály szerint egymás között az elemeket, ezzel még izgalmasabbá téve a játékot.











Nincsenek megjegyzések: