2012. április 23., hétfő

Mértan és tér geometria ovis nyelven


A matematika jó! Szerethető és érthető! Úgy 20 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ezt valaha leírom. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, és bizony én is rájöttem, valószínűleg csak rosszul tanították. Szárazan, fásultan, unalmasan és elképzelhető, hogy nem értettem meg elsőre, de senki sem vette a fáradtságot, hogy megpróbálja másképpen elmagyarázni. Szeretném elkerülni, hogy a kisfiamnak ugyanilyen rossz élményekkel keljen szembesülnie. Szeretném, ha ő vidáman, felszabadultan élvezné a matematika órákat és nem rándulna görcsbe a gyomra, ha csak a tantárgyra gondol, és nem bámulná értetlenül a papíron kígyózó feladatokat. Ezért igyekszünk egész apró korától megalapozni a könnyed és problémamegoldó matematikai gondolkodást. S állítom már most kézzel fogható az eredmény. Szívesen old meg feladványokat, szívesen számol, és nem nyugszik bele egykönnyen, ha valami nem sikerül. Kell ennél több? Minden más, szerintem már ebből könnyedén kialakul. Gyorsan és magától érthetően sajátítja el az alapvető matematikai fogalmakat, kifejezéseket, az életkorától elvárható számolási készségeket.
Sokat játszunk mértani formákkal, mind síkban, mind térben. Fontos kialakítani az óvodás kisgyerekben, hogy képes legyen a térbeli formákat síkra lefordítani és viszont. A síkbeli alakokat térben elhelyezni. Az ő életkorukban a legfőbb mozgató rugó a kézzel fogható, megtapasztalható jelenség legyen szó akár a matematikáról. Ezért építünk, bontunk, tapogatunk, rajzolunk. Igyekszünk ugyanazt a "problémát" több oldalról megvizsgálni.

1.) Keresgessünk kör alakú tárgyakat a lakásban. Minek van körhöz hasonlító formája? Pl.: mécses, óra lap, gomb, pénz, cd, tányér, befőttes gumi, fedő stb. 
2.) Használjuk a kör formát! Rajzolunk a papírra 5 különböző méretű kört. Rajzolj belőlük valamit!
3.)Szaggassunk sütit pogácsa formával!
4.) Készítsünk vacsorát kör alakú ételekből! Pl.: szalámi szelet, kifli karika, sajt, uborka szelet, tükörtojás stb.
5.) Menjünk ki a természetbe! Ott minek van kör formája? Pl. hold, medence, virág, levél, bogár, kő stb.
6.) Alkossunk kör alakot!Használjunk hozzá különböző eszközöket, anyagokat! Pl.: álljunk körbe, készítsünk zsinór, gyurma segítségével kört stb.
7.) Végül feladatlapon keressünk kör formát, tegyük nagyság sorrendbe, rajzoljuk körbe stb.

Mindezeket természetesen további formákkal is végig lehet játszani (háromszög, négyzet, téglalap, csillag, ötszög, félkör stb.). Ha pedig végleg kifogytunk az ötletekből, hagyatkozzunk a különböző boltban kapható fejlesztő játékokra. 


Az alap játékokon kívül, mint a fa és legó építő jó szívvel ajánljuk még a Colorama, Make and break, Logikai készlet,





Tanagram, Geomag, Logico, Szín kép stb. játékokat.









Nincsenek megjegyzések: