2012. március 13., kedd

Díj és egy "kupac" Március 15-e.

Először is azzal kezdeném, hogy nagyon-nagyon köszönöm a díjat, amit Marianntól (csupamóka2) kaptam és igyekszek meghálálni. Ennek pedig szerintem a legjobb módja, ha törekszem olyan bejegyzéseket készíteni, amelyeknek mások is hasznát veszik.Ezért most gyorsan le is jegyzem a mai nem éppen hagyományos ténykedésünket a közelgő ünnep kapcsán. Kupacoltunk. Ez nálunk újra és újra visszatérő móka és most egy tanítónénitől megerősítést is kaptam, hogy a finom motorika fejlesztésének ez kiváló eszköze. Márpedig tapasztalatom szerint főleg a fiú gyerekeknél ez nem elhanyagolandó.Először válogattunk olajos magvakat, amely általában nálunk megtalálható a háztartásban,lévén ismert számos jótékony élettani hatásuk (a süteményekben elfoglalt szerepükről nem is szólva). Egy nagy dobozba ömlesztettem diót, mandulát, mogyorót és pisztáciát.


Ennek a szétválogatása már nem is lett volna különösebben érdekes az 5 és fél évesemnek, ha mindezt nem csukott szemmel kellett volna megtennie.


Miután a magvakat szétszortírozta, kezdődött a csemegézés része. Pisztácia héjakat kellett gyártanunk, ennek pedig legegyszerűbb módja az volt, hogy a belsejét elfogyasztottuk:-))) Az üres héjak pedig különös átlényegülésen mentek keresztül.


Biztosan sejteni vélitek a formából, hogy mi készült belőle!

 
Nem tudom illik-e az ünnep nevében ilyen megoldáshoz nyúlni, mindenesetre nekünk örömet okozott a pisztáciakokárda elkészítése. Miközben a gyermekkel sok mindenről beszélgettünk az ünnep kapcsán. Virág (gyereketeto.blogspot.com)jutott eszembe, akit én rettenetesen tisztelek és nagyon sok ötletet adott már, a blogján felparázsló vitából kifolyólag, hogy a nemzeti jelképeinket szabad-e felhasználni szokatlan formákban. Úgy vélem igen, ha a cél jó szándékú és ezzel egy óvodáshoz hozom közel a nemzeti ünnepünket.




Mégsem közvetíthetem számára ugyanúgy, mit egy kiskamasznak vagy egy felnőtt értelmiséginek. Hozzájuk a saját nyelvükön, a saját világukon keresztül kell szólni, ami ebben a korban elsődlegesen a játék. Így aztán készítettünk még nemzeti színeinkben díszelgő pörgettyűt használt cd-ből.



Holnap pedig elkészítjük Virág kokárda sütijét. Miközben természetesen újra át beszéljük azokat a pontokat, amely megérthető nemzeti ünnepünkből egy ilyen kisgyerek számára:-)))



Nincsenek megjegyzések: