2011. július 25., hétfő

Filmajánló

Gondolom így nyáron kicsit lazábbak a napjaink, ezért talán belefér pár film, amelyet év közben nincs módunk megtekinteni. Nem kifejezetten mai filmek és talán nem is a filmtörténelem csúcsai, de én nagyon kedvelem őket.
         
                                                          
Bakancslista
A "bakancslista" azon dolgok sora, amelyeket az ember meg akar tenni és tapasztalni az életben, mielőtt feldobná a bakancsot. Carter Chambers (Morgan Freeman) is jegyezgette terveit, az élet azonban mindig közbeszólt. A milliárdos Edward Cole-t (Jack Nicholson) viszont csakis a pénzcsinálás érdekelte, sohasem bajlódott a listával. A két, egymástól teljesen különböző embert azonban a sors egymás mellé sodorja. Közös kórteremben kötnek ki, ahol bőven van idejük azt fontolgatni, mi jöhet még ezután. Égető vágy ébred bennük, hogy a hátralévő idejükben azt tegyék, amit mindig is szerettek volna.


                         
Igazából szerelem
A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.
Szereplő(k): 
Hugh Grant (Miniszterelnök)
Colin Firth (Jamie)
Laura Linney (Sarah)
Liam Neeson (Daniel)
Alan Rickman (Harry)
Bill Nighy (Billy Mack)
Emma Thompson (Karen)
Martine McCutcheon (Natalie)
Keira Knightley (Juliet)
Andrew Lincoln (Mark)
Kris Marshall (Colin)
Billy Bob Thornton (Amerika elnöke)

        
Szeress, ha tudsz!
A filmben parádés színészi gárda fűzi a kezdetben különálló történeteket jelenetről jelenetre, s a néző észrevétlenül, egyre beljebb sodródik az egyes emberi sorstörténetekbe, minden szín ismerős, minden mondat hiteles, s minden mozdulat a helyén van. Az éppen lovaggá ütött Sir Sean Connery a tőle még sose látott papucs-papa szerepben díszeleg a legendás Gena Rowlands oldalán. Kettejük csipkelődése bájos és szívmelengető. Dennis Quaid a notórius hazudozó mindenkit levesz a lábáról agyrém, önsajnáltató történeteivel. Jay Mohr a vírus végső támadása ellen küzdő meleg fiú édesanyjával (Ellen Burstyn) szeretne végre az utolsó pillanatban békét kötni. Madeleine Stowe rendületlenül, és zokszó nélkül csalja a férjét, Gillian Anderson pedig olyan fiatal nőt hoz magabiztosan, aki nem hiszi el, hogy őt még szeretheti valaki. S amikor ott áll a nagy Ő előtte, egyszerűen minden önbizalma elillan.


 
Az anyósom
Antoine - túl a harmincon eddig még nem áldozott a házasság örömeinek. Most azonban úgy érzi, a bájos, kedves és közös gyermeküket váró Séverine személyében végre megtalálta az igazit. Ráadásul, szíve választottjának apja tekintélyes ügyész. Ez utóbbi sem megvetendő szempont egy ugyancsak jogi pályán jeleskedő férjjelölt számára! A templomban hatalmas nászgyülekezet gyönyörködik az oltárhoz tartó ifjú párban - köztük Josette- tel, a vőlegény anyjával, s Paullal, a menyasszony apjával. De hol van hát az örömanya, Léa? Az utolsó pillanatban libben be élettársa és az édesanyja társaságában. Léptei hangosan kopognak a templom kövezetén. Minden fej feléje fordul. A vőlegényé is. Antoine ránézett Léára, a tekintetük egy pillanatra összevillant, éppen akkor, amikor a boldogító igent kellett kimondania. Elrebegte ugyan a bűvös szót, de azonnal tudta, hogy visszavonhatatlanul, őrülten beleszeretett... az anyósába.
Szereplő(k): 
Catherine Deneuve (Léa)
Vincent Lindon (Antoine)
Mathilde Seigner (Séverine)
Line Renaud (Nicou)
Stéphane Audran (Brigitte)
Daniele Lebrun (Josette)
Jean Yanne (Paul)

                   
36
Hónapok óta tartja rettegésben a pénzszállító autók biztonsági embereit egy különös kegyetlenséggel fosztogató banda. A párizsi rendőrség bűnmegelőzési nyomozó hivatalának vezetője (Daniel Auteuil) és a készenléti alosztály parancsnoka (Gérard Depardieu) egymással harcba szállva igyekszik megoldani az ügyet. A győztes mindent visz, hiszen aki eredményesen zárja a nyomozást, szinte már magáénak tudhatja a rendőrfőnöki széket.
Szereplő(k): 
Daniel Auteuil (Léo Vrinks)
Gérard Depardieu (Denis Klein)
Valeria Golino (Camille Vrinks)
Roschdy Zem (Hugo Silien)
André Dussollier (Robert Mancini)


Ösztön
Ethan Powell (Anthony Hopkins) Afrikakutató évekkel ezelőtt eltűnt. Családja már rég lemondott róla, a tudományos világ meggyászolta, amikor egy rezervátum két vadőrét bestiálisan meggyilkolják. A ruandai hatóságok hamarosan elfogják a doktort, aki teljesen átalakult: ruhája cafatokban lóg róla, haja hosszú, és egy szót sem ejt ki a száján. Több mint két évet töltött a dzsungel mélyén egy gorillacsapattal. Egy ifjú pszichológus (Cuba Gooding Jr.) hatalmas lehetőséget lát az esetben. Biztos benne, ha szólásra bírja a magánzárkában tartott professzort, elindul a karrierje.


Nincsenek megjegyzések: